Exotic World: werelddieren in de Heistraat 

De Mexicaanse roodpootvogelspin, een miljoenpoot, een mopskopleguaan, een rode rattenslang, water-/ landschildpadden, een baardagaam en pissebedden. Het is maar een greep uit het ruime assortiment van Exotic World. De dierenspeciaalzaak ergens halverwege de Heistraat is dé winkel voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen (schorpioenen en spinnen) uit de hele wereld. Ook verkopen ze alle toebehoren en voedseldieren; het krioelt van de muizen, kakkerlakken en andere insecten die als maal dienen voor de reptielen. Het is echt een van de pareltjes van Heistraat Wereldstraat, de straat waar de hele wereld samenkomt: ook in dieren … ‘Er zijn niet veel van dit soort zaken in Nederland.’

Stijgende belangstelling

Bram van Krieken is de ondernemer, maar zo ongeveer zijn hele familie is bij de zaak betrokken. Bram: ‘Ja, iedereen heeft wel een rol in mijn zaak. Dat moet ook wel, want het wordt steeds drukker. Sinds Freek Vonk in zijn televisieprogramma kinderen ook enthousiast maakt voor de meest exotische reptielen, is de belangstelling voor deze dieren enorm toegenomen. Kinderen vinden het fantastisch en zij steken de ouders aan. Die waren eerst wat angstig. Nu komen ze mee met kinderen naar de winkel. Eerst zijn ze nog wat huiverig, maar als ik ze vertel over de dieren gaan ze meestal wel overstag.”

Van pissebed tot miljoenpoot

Er is geen dier zo exotisch of er is wel een liefhebber voor. Bram: “Er zijn echt mensen die iets hebben met tropische pissebedden of met miljoenpoten. Ik vind dat mooi om te zien. Een jaar of acht geleden kwam ik zelf voor het eerst met dit soort dieren in aanraking en was helemaal om. Plots woonde ik thuis met twee baardagamen. Mijn ouders waren niet meteen enthousiast, omdat het onbekend was, maar dat veranderde snel. Gauw kwamen er een vogelspin, gifkikkers, slangen en leguanen in huis. Voor mij is deze zaak dus echt ontstaan vanuit hobby. Ik had al bij de dierenambulance gewerkt, maar het plan voor een eigen zaak was nog niet echt concreet.” Onverwacht kwam dit pand op Brams pad was en Exotic World geboren. Van overal komen de klanten vandaan. “Ik weet nog dat Francoise Martens zei dat ze blij was met dit soort speciale winkels. Ze geven de Heistraat iets extra’s. Zelf vind ik dat er wel meer speciale winkeltjes kunnen komen. Da’s goed voor de straat.”

Wonen én werken in de Heistraat

Bram woont met zijn broer vlakbij de winkel. “Ik vind het hier prima wonen. Je hoort de straat, maar ik vind dat helemaal fijn. Ik hou van rumoer. Dit is sowieso een prima stuk straat. Ik ben overtuigd lid van de ondernemersvereniging, dat hoort er echt bij. Je kunt meepraten, de straat moet vooruit! Maar er moeten meer mensen meedoen, dan kun je ook samen een vuist maken en fijne dingen organiseren. Natuurlijk kunnen er zaken verbeteren en het begin is gemaakt. Echt een mooie lange straat; wat mij betreft is de Heistraat een wereldstraat.”